Het olifantje zonder olie

Een jong olifantje trekt samen met zijn ouders en de hele familie door het oerwoud. Elke dag lopen ze wel 10 kilometer. Dat is veel voor een jonge olifant. Het moet dus wel een keer misgaan. En ja hoor, het gaat mis.
Vroeg in de ochtend maakt iedereen zich klaar voor vertrek, maar het jonge olifantje blijft liggen. Hij kan niet meer.
‘Kom op joh,’ zegt zijn vader, ‘We gaan zo.’
Maar het enige antwoord is een hoop gerommel en gekraak.
‘Het lukt echt niet, pap,’ piept het olifantje, ‘ik kan alleen nog maar met mijn oren flapperen.’
Daar schrikken zijn ouders van. ‘Hij zal toch geen fantje geworden zijn en alleen nog maar in het fantjesbos kunnen leven?, zegt zijn moeder bezorgd.
‘Wa-wa-wat, is een fantje?, klinkt een klein stemmetje achter een paar hevig flapperende oren.
‘Een fantje is een olifantje zonder olie. Heel af en toe gebeurt dat,’ zegt zijn moeder teder en kriebelt hem onder de slurf, ‘maar we gaan het oplossen. Dan vertrekken we maar een dagje later.’
Even later staan ze voor de oude wijze Tuba.
‘Heel vroeger is dit ook wel eens gebeurd,’ trompettert de oude olifant. Hij is verkouden en snottert de hele tijd keihard door zijn slurf. ‘Ghrmff. Bij een benzine­station, kan hij - ghrmff - olie tanken. Misschien helpt dat.’

Dat klinkt logisch, denken de vader en moeder van het olifantje hoopvol. Dus … het kleine olifantje op de rug van pa en hup naar het benzinestation.
‘Oh ja,’ zegt de pompbediende, ‘dat gebeurt wel vaker, dat een fant hier olie komt tanken.’ Hij zet het kleine olifantje naast de pomp en zegt: ‘Steek je slurf maar in dat gat en dan zuigen. Net alsof je limonade door een rietje drinkt.’
‘Maar het stinkt zo,’ protesteert het olifantje en zijn oren flapperen bijna van zijn kop.
‘Je wilt toch beter worden? Nou, vooruit dan. Slurpen.’ En dat doet hij, maar er gebeurt niets. Ook niet na een uurtje wachten.
‘Het helpt niet,’ zegt de bezorgde vader tegen de pompbediende.
‘Tja, dat gebeurt wel vaker. Dan is er wat meer aan de hand en moet hij naar de garage voor groot onderhoud. Daar bekijken ze alles van onder tot boven, van links naar rechts en van voor tot achter.’
Teleurgesteld vertrekken ze naar het garagebedrijf. Op een groot bord bij ingang staat geschreven: “Bij elke onderhoudsbeurt, krijgt u gratis een kleurplaat”. Nou, dat is vast mooi meegenomen.
‘Heb je hoogtevrees?’ vraagt de monteur aan het olifantje.
‘Ne-ne-nee?’ zegt het olifantje, ‘ma-ma-maar waarom dan?’ Hij moet op de brug staan met zijn poten wijd. Dan wordt hij omhoog getakeld en kan de monteur aan de onderkant van het olifantje alles goed nakijken.

‘Zwaai eens met je staart,’ vraagt de monteur. Duh, dat kan hij dus niet. ‘Flapper eens met je oren.’ Gelukkig, dat kan hij als de beste.
En zo wordt alles langs gelopen.
‘Ok√©,’ zegt de monteur na een half uur, ‘ik heb alles nagekeken en ik weet wat er aan de hand is.’
Allemaal kijken ze vol verwachting naar de monteur.
‘En is het te maken?,’ vraagt vader olifant.
‘Ja hoor, hij moet nu alleen nog maar aangeduwd worden.’
‘Aangeduwd?’ roepen drie olifanten tegelijk.

En zo staan ze even later buiten. Het jonge olifantje vooraan en achter hem zijn vader, zijn moeder en de monteur. Allemaal met hun koppen tegen de dikke billen van het jonge olifantje.
‘Nu moet jij hard flapperen met je oren,’ schreeuwt de monteur tegen het olifantje, ‘dan gaan wij tegelijkertijd duwen.’
Nou, het is me daar een geflapper en geduw. En heel langzaam, heel langzaam beginnen de voorpoten van het olifantje te bewegen. Een beetje. Dan de achterpoten en daarna de staart.
En dan … ineens roept het olifantje: ‘Jahoe’ en hij rent er vandoor. ‘Jahoe, ik doe het weer.’ Hij kan alles weer. Hij rent, hij springt, hij draait rond en hij maakt een koprol.

Daarna gaat hij zijn nieuwe kleurplaat kleuren.

3 opmerkingen:

 1. Wat weer een geweldig komisch verhaal: lachen!
  Ik denk dat kinderen dat helemaal fantastisch vinden.
  Je blog is mooi geworden: idd hypermodern!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben mischien wel 11 jaar, maar ik vind dit wel echt een top verhaal

  BeantwoordenVerwijderen