De lama Obama

Obama is een beroemde lama. Zo beroemd dat hij altijd zes lijfwachten bij zich heeft. Allemaal dragen ze een zonnebril en allemaal hebben ze een oortje in om met elkaar te kunnen praten. De meeste dieren juichen wanneer Obama langs komt, maar sommigen zijn jaloers. Die gunnen hem geen succes. Dus het is altijd opletten geblazen.
Obama is zo beroemd omdat hij kampioen spugen is. Er is geen lama die zo ver komt. Twaalf meter. Ook niet uit andere landen. Zijn vader en zijn opa kunnen ook al zo ver spugen. Dus toen Obama nog maar net kon lopen, werd er al geoefend. De truc zit hem in de aanloop. Obama kan keihard rennen. Nou, en dan met een hele lange aanloop, gaat zijn spuug heel ver.
Volgende week beginnen de Olympische Spelen. Dat is de eerste keer voor Obama dat hij daaraan meedoet. Nou, hij gaat natuurlijk voor goud. Zijn opa heeft al een trainingsprogramma opgesteld. Vooral veel hardlopen en veel spugen. Hij mag geen water meer drinken, maar alleen nog maar sinaasappelsap. Dat spuugt beter zegt opa.
De spelen worden in een ander land gehouden. Zes lijfwachten, opa en Obama gaan met de trein. Eén koffer met kleren en één koffer met sinaasappelsap, dat is de bagage van Obama. Dit jaar doen er meer landen mee dan anders. Dat is mooi, dan wordt Obama een nog grotere kampioen. Bij aankomst in het buitenland staan de camera’s al te draaien.
'Obama, hoe gaat het?’ 
'Obama, heb je je tegenstanders al gezien?’
Allemaal vragen die vakkundig door de zes lijfwachten afgehouden worden.


Er doen 32 lama’s mee met het afstand spugen. Dat is heel veel. Daarom hebben ze de regels een klein beetje aangepast. Er wordt omgeroepen dat door de onverwachts grote deelname bij het afstand spugen er deze keer helaas geen ruimte is voor een aanloop.
Obama raakt meteen in paniek. Opa loopt al met grote passen weg om bezwaar te maken. Niets helpt. Obama moet het doen zonder aanloop.
‘Het is niet eerlijk,’ jammert Obama en hij trappelt woest op en neer. ‘Wat een stomme spelen en wat een stom land hier en wat een stomme ….’
‘Nou moet je even ophouden,’ zegt opa, ‘gedraag je als een waardig kampioen uit ons landje.
Obama spuugt 9 meter. Hij is teleurgesteld. Toch is er maar eentje die verder heeft gespuugd en dat is de lama Pyjama uit Japan. Dus zoals het er nu voor staat, betekent het nog steeds een medaille. Een zilveren. Dat is toch ook mooi.
Dan slaat het noodlot toe. Hij heeft geen spuug meer.
‘Gggh,’ kan Obama nog uitbrengen en hij wijst naar zijn keel.
‘Drinken, drinken,’ zegt opa. En er gaat zo een heel pak sinaasappelsap naar binnen.
‘Gggh, hmmm, ghhh,’ Het werkt niet. Nog een pak. Opa staat voor hem heen en weer te dansen.
De luidspreker roept om: ‘Deelnemer Obama naar de start komen.'
'Ghhh,’ is het enige dat Obama nog kan. Paniek. Opa trekt helemaal wit weg.

Obama heeft zich teruggetrokken uit de wedstrijd. De lama Pyjama uit Japan is kampioen geworden. Opa zit teleurgesteld in het gras.
‘Weet je, opa, ik ben Pyjama gaan feliciteren met zijn beker. En weet je wat hij zei?’
Opa kijkt zijn kleinzoon aan.
Hij zei: ‘Ik ben wel een beetje jaloers op jou.’
Hoe kan dat nou,’ reageerde ik, ‘jij bent toch de kampioen.'
Toen zei Pyjama verlegen: 'Maar ik heb geen opa meer.'
Obama slaat zijn poot om de schouders van zijn opa en zij aan zij gaan ze op weg naar huis,.


2 opmerkingen: