Domme Bulletje

Een paar keer per jaar trekken kraanvogels naar een ander gebied. Soms naar het zuiden, soms naar het noorden. Ze vliegen dan allemaal samen. Wanneer ze opstijgen met honderden of nog veel meer kraanvogels tegelijk, ziet de lucht bijna zwart van de vogels. De sterkste vogels vliegen natuurlijk vooraan. Die wijzen de weg en zijn heel belangrijk.
Dit verhaal gaat over Bulletje. Samen met zijn zus Krulletje hebben vliegen ze meestal in het midden. Hun vader heet Big Bul en is een sterke en belangrijke kraanvogel, hij vliegt vooraan. Aan het eind van de dag, wanneer de zon ondergaat, wil de hele groep vertrekken. Ze vliegen dan de hele nacht door. Iedereen is dan ook een beetje uitgelaten.
'Hé Bul', zegt Krulletje tegen haar oudere broer. 'Zullen we nog even wat rondvliegen en gek doen? Straks kan het niet meer, dan vertrekken we met z'n allen.'
'Oké.'
Ze vliegen omhoog en maken de gekste buitelingen in de lucht.
De ouderen vogels schudden met hun kop.
'Die jongeren, altijd maar gek doen, laat ze eens volwassen worden'.
Zo vliegen Bulletje en Krulletje steeds verder weg. Op een gegeven moment dalen ze af naar een - op het oog verlaten - boerderij om wat te rusten en te drinken voordat ze weer terugvliegen. Ze staan in de schaduw van de schuur, als Bulletje een grote ton ziet staan met een gat bovenin. Hé, hij weet wat dat is. Daarin zit altijd fris regenwater. Heerlijk tegen de dorst. Bulletje loopt erheen, steekt zijn lange snavel in het gat en drinkt.
'Zo,' zegt hij zachtjes tegen zichzelf. 'Zo, zo, zo. Dat is lekker. Ik wist niet meer dat regenwater zo lekker was.' Hij neemt nog een paar slokken. En het duurt niet lang of hij staat luidkeels te kwetteren en te kwaken van genot.
'Krul,' schreeuwt hij zo hard mogelijk. 'Kru-hul. Kom eens. Ik heb iets heel lekkers gevonden.'
En hup daar gaat zijn snavel weer het gat in. Wanneer Krulletje eindelijk de hoek om komt, kan Bulletje nog amper op zijn poten staan. Hij wiegt heen en weer, schudt met zijn kop en kijkt een beetje scheel naar Krulletje.
'Ha, daar ben je ban. Boet je kijken, wat ik gevonden beb ...'. Verder komt hij niet. Bulletje zakt door zijn poten en kijkt glazig, maar met een lach om zijn snavel naar Krulletje.
'Bul,' slaakt Krulletje verbijsterd uit. 'Wat is er aan de hand met je?' Dan ziet ze de ton. De ton die op een regenton lijkt, maar waarop met grote letters het woord WIJN is geschreven.
'Oh, domme Bul', snikt zijn zusje. 'Je bent dronken. Het is geen regenwater, maar wijn.'
Ondertussen staat Bulletje alweer recht overeind, kijkt zijn zusje stoer aan en zegt: 'Kom, zussie. Het is tijd om te gaan.'
'Maar, maar ...' begint Krulletje.
'Niet zeuren. Laat dit maar aan een man over. Dan hoef je nergens bang voor te zijn'. 
Hij flappert met zijn vleugels en vliegt recht omhoog ... zo met zijn kop tegen de dakgoot aan.
'Au', zegt Bulletje, 'mijn arme koppetje. Niks aan de hand. Alles komt goed.'
En hij vliegt verder en Krulletje gaat er snel achteraan.
Slingerend en botsend, hortend en stotend, komen ze weer bij de groep. Bulletje kijkt trots rond, als een echte grote kraanvogel die de sterkste en belangrijkste vogel van de groep wil worden. Krulletje kijkt angstig naar haar broer. Ze kent hem niet terug nu hij dronken is en ze vind hem helemaal niet leuk op deze manier.

'Ha pap,' zegt Bulletje als hij zijn vader ziet. 'Ik voel me -hips- geweldig vandaag. Super geweldig. Zal ik zo vooraan vliegen en de weg wijzen? Ik weet zeker dat -hips- ik het kan en hij slaat zijn vader met z'n vleugel op de schouder.'
Zijn vader kijkt hem aan en snapt meteen wat er aan de hand is. Zijn zoon is heeft wijn gedronken of zo en is nu een beetje dronken. Het is vijf uur 's middags en ze staan op het punt om te verstrekken. Hij kijkt naar zijn dochter. Krulletje haalt haar schouders op, alsof ze wil zeggen: 'Wat kan ik er aan doen?'

Als aan het eind van de middag iedereen tegelijk opstijgt, ziet de lucht zwart van de kraanvogels. Vooraan vliegt de sterke Big Bul. Maar achteraan vliegt een jonge kraanvogel slingerend, hortend en stotend met de groep mee.
Het is Bulletje. Voor straf moet hij helemaal achteraan vliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten