vrijdag 8 januari 2016

Het land van Goede Voornemens

'Daar komt er weer een,' zegt de kroket tegen de loempia en hij pakt zijn geweer. Vanaf 1 januari liggen ze achter de bosjes om nieuwe voornemens neer te schieten.
Het goede voornemen komt in een sukkeldrafje dichterbij. Het zweet staat op zijn hoofd, maar hij is gedreven om dit jaar af te vallen. Gewoon meer bewegen en minder vet eten.
De kroket richt zijn geweer en schiet een vetklodder naar het voornemen. Raak. Het voornemen kijkt en ruikt, maar loopt door. Hij weerstaat de verleiding.
'Hij komt nog wel een keer langs,' zegt de loempia, 'dan pakken we hem samen.'
In het land van goede voornemens schuilt altijd gevaar. De verleidingen zijn er groot en veel.
Een eindje verder staat een filtersigaret achter een boom. Hij heeft een katapult en schiet met nicotineprikkels op voornemens die stoppen met roken. Maar hij heeft de laatste jaren minder te doen. Dat geldt niet voor de fles wijn die met kurken schiet. Met een knal vliegt er een rode kurk naar een voornemen die wil stoppen met drinken. Nou, het eerste luchtje van de wijn doet hem al wankelen. Nog een schot en het voornemen is opgelost.
Naarmate het jaar vordert wordt het rustiger in het land van goede voornemens. Eigenlijk is na een maand de echte drukte al voorbij.